¡Benvinguda!

Sigueu benvinguts a la nostra pàgina, que té com a finalitat ultima donar a conèixer a tots els ciutadans del barri de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet, amb voluntat purament divulgativa, algunes fotografies i històries del nostre districte.

Esperem que us ajudi a descobrir o recordar les arrels de la barriada!

martes, 12 de octubre de 2010

L'ARXIU HISTÒRIC, MEMÒRIA DEL BARRI I DEL TEMPS


A  Lluis Salvador i Aliart, 
Joan Ribas i Farràs,
Josep Sánchez

                                                                                     In Memoriam
                                                                                  
Febrer del 1992. D'esquerra a dreta: Lluis Salvador, Joan Manuel Fernández, Josep Sánchez, Núria González, Juan Ribas
Per a iniciar aquesta entrada, adjuntem un document publicat al Butlletí d'Informació ("Cop d'ull" - Nº 1 - Desembre 1988 - pàg. 6) de l'Àrea de Sanitat i Serveis Socials de l'Ajuntament de l'Hospitalet, al qual s'explica la creació i neixement de l'Arxiu Històric Santa Eulàlia Provençana i la seva presentació oficial el dia 20 de maig de 1988.
Com es despren de la lectura de l'article, els inicis de l'Arxiu van ser la posada en marxa d'un projecte molt ben imaginat per la nostra amiga Nuria González Aliaga, treballadora social del Districte, que va saber reunir en un objectiu comú les voluntats i les sinergies d'un petit -però coratxos- heterogeni grup de persones que van agafar la materialització del mateix com un repte il.lusionant.
Al començamet de l'Arxiu, l'equip fundacional es va topar amb un problema casi irresoluble que va ralentir la realització dels treballs disenyats al programa d'actuació: la manca d'espai. El lloc on es va haver d'ubicar l'Arxiu era un tros d'una de les balconades (el colomar) de l'Aula de Cultura, una sala petita que, a sobra, havia de ser compartida amb la Comissió de Festes del barri.
Les reunions de la Junta havien de fer-se a la Regidoria del Districte o al Casald'Avis. Les instal.lacions no reunien les condicions mínimas necesaries i el pressupost dotat per la direcció de l'Aula era insuficient per a cobrir les despesses imprescindibles per a les necessitats de l'Arxiu, sobre tot a l'hora de reproduïr les fotografies que els veïns del barri anavem confiant a la Junta.
Malgrat les dificultats, s'en van anant superant els entrebancs i, com diu la ressenya, el día 20 de maig de 1988 es va poder constituir oficialment l'entitat amb totes les condicions que marcava la llei per a una corporació de les característiques de l'Arxiu. Es van confeccionar els Estatuts i es van aprobar a una assemblea de socis, nomenat-se a aquell acte la primera Junta Directiva oficial.
 Mica en mica, amb l'ajut i la protecció de l'Arxiu de la Ciutat i del Museu de l'Hospitalet, es va iniciar una tasca encisadora, que va donar fruits molt d'hora. Aprofitant les habilitats creatives d'alguns membres del grup, es va dissenyar el logotip de l'entitat i es van fer uns maravellosos dibuixos de llocs representatius del barri per a utilitzar-los a la propaganda dels actes que es pensaven organitzar i al folletò que es va publicar amb els objectius de l'Arxiu.
Es va anar recollint molt de material gràfic, amb els cuals es van montar exposicions monogràfiques de temes del barri, col-laborant amb el Centre d'Estudis de l'Hospitalet i altres entitats amigues, entre les que cal destacar la Comissió de Festes, que recollia als seus programes articles divulgatius de temes eulaliencs que donaven a coneixer l'Arxiu al veïns de la barriada.
Es van fer conferències a l'Escole d'Adults i a les escoles del barri impartides pels jubilats del Casal d'Avis que participaven a l'Arxiu i es va organitzar un concurs literari entre el alumnes del COPEM -l'institut de batxillerat del barri- que va tenir una bona acollida al centre i que va comptar anb la col.laboració de molts professors de Centre.
Uns altres moments importants per l'arxiu van ser, entre d'altres, les exposicions sobre la industria del Ram de l'aigua a Santa Eulàlia, sobre les Festes Majors de la Barriada, sobre les façanes dels edificis històrics del Districte o sobre els treballs manuals que els nens de les escoles féien despres d'assistir a les xerrades dels avis de l'Arxiu. 
Es va participar a una convocatoria de "la Caixa" d'ambit autonòmic sobre les relacions entre el avis i els nets, aprofitant les experiéncies vitals de la Gent Gran.
El projecte, amb el tìtol "L'avi, jo i el nostre barri", va tenir una bona acollida per part del Jurat Classificador però no es va poder posar en marxa -durava un any- per manca de possibilitats presupuestaries.
Vuit anys despres de la seva fundació, es va aconseguir una sala mes adient i espaiosa a l'Aula de Cultura com a seu de l'entitat i, aleshores es va posar en marxa un projecte molt de temps abans imaginat: la publicació d'un butlletí com a òrgan de difusió i divulgació de l'Arxiu Històric Santa Eulàlia Provençana. Aprofitant l'avinentessa de que l'any 1998 es  complia el Dessè Aniversari de l'Arxiu, va néixer la revista "Fitxes de Santa Eulàlia", aixi anomenada perque a la contraportada duia sempre un article coleccionable sobre temes capdals del barri.
Quan tot semblaba ben encarrilat, l'Ajuntament decidí remodelar l'edifici de l'Aula de Cultura i el Casal d'Avis i l'Arxiu es va tenir que tancar, enviant-se els fons documentals a un magatzen municipal sense moltes condicions per aquest tipus de materials.
La Junta es va desfer i els mes grans del grup -aquells que van ser els iniciadors primers de l'idea- van anant desapareixent com a consequéncia de la fi dels seus processos biològics individuals.

Ara, amb un nou despatx a la seu del Casal d'Entitats de la Plaça dels Avis (l'antiga Àula de Culrura), superades totes les dificultats, sembla arribat el moment de reiniciar la vida activa de l'Arxiu, el que exigirà reunir un equip humà de persones ilusionades amb l'idea de dur a terme la nova etapa de l'entitat. 

_________________________________________________________________

1 comentario:

  1. Això és fantàstic!!!

    Sóc en Luis V. Bagán, un veí de Bellvitge; des de fa uns mesos escric petits textos acompanyats d'una imatge antiga de la nostra ciutat a internet. Primer al facebook, i ara, des de fa una setmana, també a un bloc que estic emplenant amb el treball ja fet i les entrades noves:
    http://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/

    Demà mateix faré difussió de l'Arxiu i d'aquest bloc, que he conegut gràcies a la pàgina www.staeulalia.org que també està molt bé!

    M'agradaria també demanar-vos si puc utilitzar algún dels vostres textos i imatges, sempre fent referència a l'arxiu. Si la imatge és propietat vostra inclouria el vostre símbol a la imatge.

    El meu correu electrònic és avvbweb@gmail.com

    Moltes felicitats!!!!

    ResponderEliminar