¡Benvinguda!

Sigueu benvinguts a la nostra pàgina, que té com a finalitat ultima donar a conèixer a tots els ciutadans del barri de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet, amb voluntat purament divulgativa, algunes fotografies i històries del nostre districte.

Esperem que us ajudi a descobrir o recordar les arrels de la barriada!

lunes, 4 de octubre de 2010

ESGLÉSIA ROMÀNICA DE SANTA EULÀLIA PROVENÇANA (III)


Full "Retallables de L'Hospitalet-2"
Projecte Francesc Marcé i Sanabra - Museu d'Història de la Ciutat - 1982 
Així doncs, la església actual consta de tres naus, la central coberta amb volta de canó i les laterals amb volta de quart de cercle. Les naus estan separades per dues fileres de tres arcs formers de mig punt, que es recolzen en gruixuts pilars rectangulars. Les tres van ser reconstruïdes durant les tasques de restauració fetes en 1970.

Full "Retallables de L'Hospitalet-2"
Projecte Francesc Marcé i Sanabra - Museu d'Història de la Ciutat - 1982 
A la façana -d'una gran senzillessa i sobrietat acunçada als postrems anys del segle XI-, sobreposada a un aparell més antic, la porta d'accés s'obre en el mur oest. Aquesta bella portalada típicament romànica encarada a Ponent està formada per tres arcs en gradació i dues arquivoltes.
La més interior està sostinguda per dos primes columnes de fust llis amb els capitells esculpits ornats amb relleus de fulles i motius geomètrics. En el del costat esquerra podem veure algunes palmetes, mentre que del costat dret s'hi van esculpir altres tipus de fulles disposades en frisos.
L'arquivolta exterior té un fris en forma de ziga-zaga. Tot el conjunt està protegit per un guardapols esculpit amb motius vegetals, que es repeteixen en les impostes on descansen els arcs. Sobre la porta d'accés trobem una finestra de mig punt i de doble esqueixada. Corona la façana un campanar de cadireta d'un sol ull.
Al timpà de la porta principal podem llegir la següent inscripció llatina: "Anno Millesimo duce[n]tessimo p[r]imo actu[m] e[st] m[en]se marcio a quodam magistro A." (l'any 1201, en el mes de març, això fou edificat per cert mestre A)., que ens indica que fou edificada el dit any de 1201. La inicial A. fa referència al nom del Mestre de cases Arnau, qui va ser el que va dirigir la seva reconstrucció.
Segueix....
____________________________________________________

No hay comentarios:

Publicar un comentario