¡Benvinguda!

Sigueu benvinguts a la nostra pàgina, que té com a finalitat ultima donar a conèixer a tots els ciutadans del barri de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet, amb voluntat purament divulgativa, algunes fotografies i històries del nostre districte.

Esperem que us ajudi a descobrir o recordar les arrels de la barriada!

sábado, 2 de febrero de 2013

ELS DOCUMENTS DEL CELH. FEBRER 2013


El document que publiquem en aquesta ocasió és una pàgina d’una publicació de Barcelona, La Ilustración Artística. En concret, del seu número 1738, corresponent al 19 d’abril de 1915.

 
El reportatge il·lustrat tracta de la visita del comte de Romanones a Barcelona. Inicialment, era un viatge privat, però mai és privada del tot l’activitat d’una figura política de primera línia.

 

 
Álvaro de Figueroa (1863-1950), comte de Romanones, fou un dels principals polítics del Partit Liberal en la segona part de la Restauració. Ocupà molts càrrecs polítics, destacant el de President del Govern entre novembre del 1912 i octubre del 1913. Ocupà la direcció del govern un altre cop el desembre del 1915, poc després de la visita que recull el reportatge. Romanones va convocar eleccions l’abril del 1916 i, és clar, las va guanyar. Així funcionava la “democràcia” en l’època de la Restauració: el rei encarregava el govern al partit liberal o al conservador, que convocaven eleccions, que guanyava sempre el partit convocant, gràcies al frau electoral, el caciquisme, etc.

 
És molt interessant veure qui va ser el programa de visites que va fer el que ja sonava com a futur president del govern. Després de la rebuda protocol·lària a l’estació, i les audiències als líders liberals locals, va anar a la Universitat Industrial (actual Escola del Treball), on l’esperaven els dirigents de la Mancomunitat. La Mancomunitat era una institució que avui podem qualificar de preautonòmica i, tot i les seves migrades competències, significava la primera institució d’autogovern català des del 1714. La Mancomunitat havia estat possible gràcies al reformisme del liberal Canalejas, i els homes de la Lliga Regionalista, confiaven que Romanones aprofundiria en aquesta línia política. La Universitat Industrial era la gran creació de la Mancomunitat, i fou el lloc escollit per fer la trobada amb el visitant.

 
Més tard, va començar un recorregut per algunes fàbriques, les joies de la corona de « la industriosa Cataluña ». La segona fou “la fábrica cordelera que el señor Caralt, presidente del Fomento del Trabajo Nacional, posee en Hospitalet de Llobregat”. Aquesta fàbrica hi era on ara s’alcen els blocs de Granvia Center, entre la Ciutat de la Justícia i el Parc de l’Alhambra. La fàbrica era coneguda com “el cànem”, perquè utilitzava aquesta fibra com matèria primera.

 
Com és que va venir a Santa Eulàlia? En part ja ho hem esmentat. L’amo de la fàbrica era el president del Foment, la patronal catalana, a més d’important líder de la Lliga Regionalista. Les bones relacions amb Romanones (sembla que li va donar molt bé de menjar aquell dia que el va rebre a la seva fàbrica) van fer que li fos concedit el títol de comte, el desembre del 1916. Caralt també fou ministre de finances en un curt període de temps durant 1918, representant la quota catalanista en un altre govern liberal, en el que també va coincidir amb Romanones.

 
Val a dir que Caralt, poc després, va abandonar el regionalisme i va evolucionar cap l’espanyolisme en l’àmbit polític i cap a posicions socials molt reaccionàries i enfrontades violentament amb el moviment obrer: eren els anys del pistolerisme.

 
Vet aquí que alguns dels personatges polítics més importants del segle XX a Espanya van passar pel barri, i ves a saber quines decisions es van prendre i quins pactes es van tancar aquell dia de primavera del 1915.

 

 


“La Hormiga de Oro” 24-4-1915. Barcelona. El Sr. Conde de Romanones momentos después de su llegada a Barcelona. Fot. Perez Rozas




 
El diari monàrquic A.B.C. també va recollir la visita del líder lliberal a Barcelona i el seu desplaçament a la nostra barriada, encara que no ho diu literalment:

Jueves 15 de abril de 1915, PÁG. 17

EL CONDE DE ROMANONES

Barcelona 14, 12 noche. Llegó esta mañana el conde de Romanones, acompañado de su hijo y algunos diputados.

Se le ha hecho un buen recibimiento, en el que han tomado parte todas las entidades importantes de Barcelona.

Era tan grande la aglomeración de público, que tardó mucho la comitiva en llegar al paseo de Gracia, donde tomó los automóviles.

Entre aplausos y vítores se dirigieron el jefe liberal y sus acompañantes a la casa del conde de Labern, donde se alojará el conde de Romanones mientras permanezca aquí.

Después de recibir a las comisiones y amigos salió a visitar la Universidad industrial.

Por la tarde estuvo en la fábrica de automóviles La Hispano-Suiza y en la fábrica de cáñamo del Sr. Caralt.

Ha declarado que será poder dentro de poco tiempo, y que no tendrá inconveniente en gobernar ahora y hacer  las elecciones con los Ayuntamientos actuales.

 
El rotatiu “LA VANGUARDIA” explicava en un extens article la llegada de Romanones a la Ciudad Comtal y el seu desplaçament a la fàbrica del Sr. Caralt, “en el termino de Hospitalet”.
 
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario