¡Benvinguda!

Sigueu benvinguts a la nostra pàgina, que té com a finalitat ultima donar a conèixer a tots els ciutadans del barri de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet, amb voluntat purament divulgativa, algunes fotografies i històries del nostre districte.

Esperem que us ajudi a descobrir o recordar les arrels de la barriada!

domingo, 1 de mayo de 2011

ELS DOCUMENTS DEL CEL'H (V)


EL CINE VICTÒRIA

El professor Domínguez ens ha fet arribar puntualment l’entrega de "Els Documents del CEL'H" corresponent al mes de maig. Com ell mateix diu al text que acompanya l’enviament, aquest no es un document “físic”, sino un enllaç a un article consultable en temps real sobre el cinema Victòria, un cinematògraf que va existir al carrer de Santa Eulàlia i que va ser enderrocat als anys vuitanta a redós de la mal entesa modernitat.

Deixem pas a la aportació del Centre d’Estudis de l’Hospitalet:
En aquesta ocasió us proposem un document que podeu consultar on-line. Es tracta d’un article de caràcter arquitectònic sobre el cinema Victòria. Va aparèixer a la revista Cuadernos de arquitectura l’any 1961, sense autoria i amb un títol imprecís: “Cine Victoria, Hospitalet de Llobregat (Barcelona, 1961). Arquitecto: F. J. Barba Corsini, con la colaboración de J. Cánovas y M. Francés”.


En primer lloc, podem apreciar que l’edifici del cinema Victòria tenia una qualitat arquitectònica notable. Segons explica l’article, va ser construït en pocs mesos i van aconseguir una obra funcional, diàfana i, afegim nosaltres, amb clars trets racionalistes. De fet, ens recorda a certes obres de Walter Gropius, només que les parets de vidre típiques de l’arquitecte alemany no eren les apropiades en un cinema. Com ens va comentar en Ramon Breu en l’acte « Records de Santa Eulàlia », el seu enderrocament va significar una molt gran pèrdua patrimonial i la d’un possible equipament cultural.

El Cine Victòria havia estat construït inicialment el 1923. Entre 1920 i 1931 s’obriren 10 cinemes a l’Hospitalet. Era la primera onada immigratòria i els/les nous/ves habitants de la ciutat demanaven espais d’oci. La resposta a la segona onada (la dels cinquanta i seixanta) fou la creació d’uns altres 9 cinemes i el Victòria es va refer de nou. Finalment, durant la dècada de 1980 van tancar gairebé tots, i el Victòria ho va fer el 1987.

Per saber tots els detalls d’aquesta història podeu consultar l’obra de Núria Toril i Òscar Garcés, “El cinema a l’Hospitalet. De l’espectacle de fira a la multisala (1997-1996)”, un Quaderns d’estudi que el Centre d’Estudis va editar fa 15 anys.


En segon lloc, volem destacar la importància que el Victòria va tenir per la vida social de Santa Eulàlia, com d’altres cinemes van tenir en d’altres barris (Florida, Navarra, Lumiere, Rambla…). Als lectors menors de 40 anys els pot costar una mica entendre el que significaven els cines pels que ja hem superat aquesta edat. Eren uns temps amb una oferta d’oci, i en concret d’oci audiovisual, molt menor a l’actual. I als cinemes, especialment abans dels anys setanta, també es feien espectacles de varietats.

Anàvem al cine gairebé cada setmana, a veure les dues pel·lícules que hi posaven, sense importar gaire quines eren. De fet, sovint arribàvem quan arribàvem, amb la peli començada. Bé, tothom tenia les seves preferències i certs gèneres podien tenir més èxit que d’altres. Alguns títols també atreien a molta gent, quan, un any o dos després de l’estrena als cines de l’eixample, per fi arribaven als barris.

Els cines eren el receptacle de bona part de la vida social i de vegades topaven els que hi anaven per sortir amb el que hi anaven a veure pel·lícules. Tots i totes tenim desenes d’anècdotes i vivències, algunes relacionades amb les famílies, els/les amics/gues o amb les clandestines primeres relacions més o menys sexuals, o d’altres relacionades amb el fenomen més purament cinematogràfic.

Esperem que aquestes imatges del Victòria us hagin portat molts records.

*****************************************************************

ARXIU HISTÒRIC SANTA EULÀLIA PROVENÇANA

Informació complementària

 Francisco Juan Barba Corsini (Tarragona, 1916). Arquitecto autor de algunos de los edificios residenciales más innovadores de la segunda mitad del siglo XX en España, falleció el domingo 9 de marzo de 2008 en Barcelona a los 92 años.
Hijo de padre arquitecto y constructor, crece en un ambiente donde se respira ya la construcción. Inicia la carrera de Arquitectura en 1932; pero la Guerra Civil española, donde participa entre 1937 y 1939 como Oficial de Ingenieros, provoca un corte en su vida y en sus estudios. Al finalizar la contienda los reanuda hasta obtener en 1943 el título de arquitecto por la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona (ETSAB). Entre 1940 y 1946 participa activamente en la reconstrucción de la posguerra, dirigiendo numerosas obras, principalmente edificios urbanos en el Servicio de Construcción, adquiriendo experiencia en la realización de un buen número de obras. Se inicia en la práctica constructiva siguiendo los principios de su formación académica neoclasicista.
Como otros tantos arquitectos de la época y dada la formación recibida, decide formarse como autodidacta, a través de las ilustraciones de las revistas de arquitectura de la época. No tiene la experiencia de trabajar en un estudio antes de montar el suyo propio en 1945 y, a veces, se lamenta de ello.
En 1953 se produce un cambio de rumbo en su carrera que marcará la ruptura con el pasado y su compromiso con lo que enfáticamente llamará “la emoción de sentir la Arquitectura”. 
En 1954 obtiene el Diploma de Urbanista y en 1965 el de Doctor, siendo nombrado en 1966 profesor del último curso de Proyectos de la Escuela Superior de Arquitectura de Barcelona, incorporando una metodología basada en el trabajo en grupo. Permaneció en la docencia,  impartiendo clases en la ETSAB, hasta 1972.
Crecido entonces como arquitecto moderno, en sus mejores logros cristaliza siempre, de manera personal, lo que se percibe como el espíritu o el estilo de una época. Muestra de ello son los trece apartamentos habilitados bajo la azotea de la Casa Milà de  Gaudí, ya desaparecidos de las “Golfes de La Pedrera” (1953-1955) y su colección de muebles “La Pedrera” (una lámpara de chapa perforada, una silla con estructura metálica y un banco curvilíneo, su mejor trabajo como interiorista)  creada en  1955 para equipar los mencionados apartamentos y que actualmente han recuperado su primitivo aspecto.
Entre los años 1959 y 1964, firmó inmuebles como el edificio de Viviendas Mitre ─construido en la Ronda del General Mitre de Barcelona ─ una de sus obras más celebrada que, a principios de los años sesenta, proponía una manera de vivir flexible con paneles correderos capaces de transformar un piso de apenas 40 metros.
Entre sus edificaciones residenciales, apartamentos y viviendas unifamiliares en Barcelona destacan el edificio de sus primeras viviendas de la calle Tavern de Barcelona (1952-1954), las de Balmes y Madrazo, el edificio de apartamentos de la calle Muntaner (1957-1958), el de las Escuelas Pías. Construye también  edificios como La Equitativa, en Barcelona; el cine Victoria, en L'Hospitalet de Llobregat; la fábrica Matutano, en El Prat de Llobregat; el conjunto de Binibeca y Puerto Mahón, en Menorca. Además de por su arquitectura, Barba Corsini fue reconocido por su diseño de piezas de mobiliario para la Casa Milà, como la silla y el banco Pedrera.
Reconocido como arquitecto funcionalista, no dejó que esa etiqueta pensase por él y se lanzó a construir Binibeca, un pueblo completamente nuevo que levantó en Menorca durante los años sesenta, atendiendo más a la tradición constructiva local que a la severidad racionalista. Admitió las críticas que lo tacharon de folclórico. Pero el tiempo terminó por darle la razón. "A la isla de Menorca la salvaron pueblos como Binibeca, donde se hacían casas respetuosas con el volumen de lo construido y con las tradiciones constructivas de la isla. Ibiza, en cambio, está destrozada", declaraba en una de sus últimas entrevistas. Aclaraba, además, que siempre se sintió más cerca de la manera de construir de un pescador que de la de un arquitecto.
Sus obras le convirtieron en un referente de la evolución de la arquitectura residencial catalana desde la segunda mitad del siglo XX.  Barba Corsini era integrante de una generación de arquitectos que superó los estrictos postulados de la arquitectura neoclásica posterior a la guerra y, con la mirada puesta en las tendencias europeas más innovadoras, introdujo nuevos planteamientos en su arquitectura, en especial en la vivienda colectiva.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

No hay comentarios:

Publicar un comentario