¡Benvinguda!

Sigueu benvinguts a la nostra pàgina, que té com a finalitat ultima donar a conèixer a tots els ciutadans del barri de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet, amb voluntat purament divulgativa, algunes fotografies i històries del nostre districte.

Esperem que us ajudi a descobrir o recordar les arrels de la barriada!

sábado, 2 de julio de 2011

ELS DOCUMENTS DEL CEL'H (VII)

De vell nou, fidel com sempre al compromís adquirit de facilitar-nos mensualment un document relacionat amb Santa Eulàlia, el professor Manuel Domínguez López ens fa entrega d’una nova aportació que ens parla dels temps convulsos de la "guerra de los pistoleros" (1920-1923), quan la violència entre els confederals i el sindicat lliure de la patronal era més extrema.
En aquesta ocasió la contribució del professor Domínguez fa referencia a un succés ocorregut a la nostra barriada l’estiu del 1920.
UN SUCCÉS A SANTA EULÀLIA

El document d’aquest mes torna a ser una pàgina d’un diari, en aquest cas la pàgina 13 de l’ABC de Madrid del 13 d’agost del 1920. Sí, ni més ni menys que l’ABC dedicant més de mitja pàgina a un succés a Santa Eulàlia.

http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/abc/1920/08/13/013.html

Eren els anys del pistolerisme, quan sindicalistes i homes de patronal o policies s’enfrontaven a trets pels carrers. En concret, l’episodi va consistir en que un empresari de la construcció de l’Hospitalet acompanyat per un grup de sometenistes de St. Andreu, que a més eren del Sindicat Lliure, van anar pel carrer Sta. Eulàlia fins a l’alçada de Can Trinxet, on van trobar a un sindicalista de la CNT, al qual van disparar. L’agredit va fugir i es va refugiar a una taverna del mateix carrer, on fou ferit de mort. En sentir els trets, el sometent i el sereno del barri van acudir i van disparar als que fugien, sense adonar-se’n que eren del seu bàndol, matant a un dels agressors.

Sobre l’origen d’aquest episodi digne d’un western tenim dues versions oposades. El context era una vaga del sector de la construcció farcida de fets violents. Segons el bàndol burgès, l’empresari Joan Coll havia rebut amenaces de mort i els somatenistes de St. Andreu l’acompanyaven en qualitat de guardaespatlles. Què era el Sometent? Era un cos paramilitar tradicional català en el que civils prenien les armes quan calia. En aquests anys del pistolerisme, aquesta institució fou recuperada i enfortida per la burgesia per utilitzar-la contra els pistolers obreristes.

Després del fracàs de la via pacífica arran de la repressió de vaga general de l’agost del 1917, a finals d’aquell any alguns grups relacionats amb sindicats, especialment l’anarquista CNT, s’havien professionalitzat en la violència. La resposta del poder combinà l’acció legal (policia, judicis…) amb la il·legal (bandes parapolicials…). Per enfrontar-se a la CNT, estructurada en Sindicats Únics per sectors, la burgesia creà un sindicat afí, el Sindicat Lliure, que també tenia els seus pistolers, sovint membres del sometent. I així és com s’entén el tiroteig entre “Únics” i “Lliures” d’agost del 1920, al carrer de Sta. Eulàlia.

Tornem a l’episodi. Estàvem exposant la versió oficial, quan Coll i els guardaespatlles caminaven pel carrer i es van trobar amb quatre pistolers de l’Únic i aleshores va esclatar el que el diari qualifica de “batalla campal”. La versió cenetista és que Coll i els quatre sometenistes de St. Andreu van venir de cacera humana i van agredir al sindicalista Manuel Figuerola. Totes dues versions coincideixen en la conclusió: Figuerola fuig i és enxampat en una taverna, els agressors són atacats pel sometent local i mor un d’ells, Pere Porta.

Com podem veure, el nivell de violència era força alt en els conflictes socials. El barri de Sta. Eulàlia, industrial i obrer, fou escenari d’aquella manifestació crua i extrema de la lluita de classes.

CENTRE D’ESTUDIS DE L’HOSPITALET.




ARXIU HISTÒRIC SANTA EULÀLIA PROVENÇANA

Informació complementària






Reproduïm a continuació una altre versió del mateix succés, apareguda a la pàgina set de “La Vanguardia” del dijous 12 de Agosto de 1920.

OTRA AGRESIÓN. UN MUERTO Y DOS HERIDOS
En la barriada de Santa Eulalia del vecino pueblo de Hospitalet, ocurrió también ayer tarde un sangriento suceso, a consecuencia del cual resultaron un muerto y dos heridos.

Según la versión oficial, la colisión ocurrió frente a la fábrica del señor Trinchet (Trinxet), cruzándose entre dos grupos de obreros varios disparos de arma de fuego, a consecuencia de los cuales resultó muerto Pedro Porta Tench, individuo del somatén; un herido del Sindicato obrero católico, y otro de los agresores, que pertenece al Sindicato único.
Una versión de origen particular relata el suceso en la siguiente forma: A última hora de la tarde llegaron a Hospitalet cuatro individuos, según parece con intención de atentar contra la vida del contratista de obras señor Coll, que había sido amenazado de muerte por los sindicalistas.

Avisado el señor Coll por varios obreros pertenecientes al Sindicato Católico, de la presencia de los otros sindicalistas, salió a su encuentro, acompañado de los obreros católicos.
Frente a la fábrica del señor Trinchet (Trinxet) se encontraron los dos grupos. Los pertenecientes al Sindicato único hicieron varios disparos, a los que contestaron los católicos.

Resultó muerto un individuo perteneciente al Sindicato Católico, y herido otro obrero afiliado a la misma Asociación. Uno de los obreros del Sindicato único resultó también gravemente herido. Los heridos fueron curados en el Dispensario municipal.
Al lugar del suceso acudió la policía, realizando algunas pesquisas para el descubrimiento de los autores de la agresión. De los datos recocidos en el lugar del suceso, parece deducirse que éste se desarrolló en la siguiente forma: A las cuatro de la tarde el contratista de Obras Juan Coll Vilagrau regresaba de la calle de la Estación, donde está construyendo una casa. Como el señor Culi había sido objeto de .arias amenazas y además tenía el triste recuerdo de que su padre había sido ya víctima de un atentado hace algunos años, iba acompañado de tres o cuatro individuos del somatén, amigos suyos.

Al llegar cerca de la fábrica del señor Trinxet, en la calle de Santa Eulalia, se cruzaron con un grupo formado por cuatro individuos qua llevaban impermeables y sombrero de paja, y apenas lo habían dejado un poco atrás, cuando fueron agredidos a tiros. El señor Culi y sus amigos contestaron a la agresión haciendo también varios disparos. Uno de los individuos del somatén, llamado Pedro Portas, cayó en la entrada de un taller de carros gravemente herido de un balazo en el cuello y falleció poco después.
De los cuatro agresores, uno resultó también herido y los otros huyeron perseguidos por los individuos del somatén y varios vecinos que acudieron atraídos por las detonaciones.

Estas ocasionaron gran alarma, levantando el somatén de la barriada, que salió en persecución de los criminales. Los obreros de la fábrica Trinxet y de otras cascas próximas también abandonaron el trabajo, acudiendo al lugar de la ocurrencia.
El supuesto agresor que resultó herido fue conducido al dispensario municipal, en donde le apreciaron una herida en un costado con salida por el abdomen, que le interesa la columna dorsal. Su estado es gravísimo.

Parece que niega que tomase parte en la agresión y que dijera que se hallaba cerca del lugar de la ocurrencia y que acudió al oír los disparos, resultando herido. Añadió que otro a quien no conoce había sido también herido en el brazo. Se cree que este herido es otro de los agresores. El juzgado municipal de Hospitalet se trasladó al lugar del suceso empezando la instrucción de diligencias.


No hay comentarios:

Publicar un comentario