Creació grup Facebook “Protegim el Canal de la Infanta!”
Dijous 23 de juny de 2011
Al final de l'avinguda Josep Tarradellas de l'Hospitalet, just a la frontera amb Cornellà podem trobar les últimes restes del Canal de la Infanta "in situ" que es poden trobar al municipi. Malgrat la importància cabdal d'aquesta infraestructura dins de la història de l'Hospitalet, no te cap mena de protecció i l'ajuntament no tindrà cap problema en arrabassar-lo en benefici de l'especulació urbanística de l'ARE de La Remunta. És per tot això que sol.licitem la defensa del nostre patrimoni històric, ni que sigui per agraïment per haver permès que l'Hospitalet, avui en dia, sigui la segona ciutat de Catalunya gràcies al Canal de la Infanta. Protegim-lo!!!
Convocatòria 1ª Reunió Canal de la Infanta LH
Hola! El proper dimarts dia 28 de juny, a les 18.30 h, hem convocat una reunió entre tothom que vulgui participar en la defensa de les últimes restes que queden del Canal de la Infanta a l'Hospitalet i que si no ho impedim, seran arrabassades de la memòria històrica de la ciutat en benefici d'un projecte urbanístic actualment inadequat i inviable.
Com que estàs al grup de facebook "Protegim el Canal de la Infanta!", si estàs interessat o interessada en posar el teu granet de sorra per a que no es faci realitat aquest mal auguri, pots passar-te per La Casona Asturiana (Rambla Just Oliveras cantonada Prat de la Riba) el proper dimarts 28 de juny a les 18.30 h i dir-hi la teva. Qualsevol idea és vàlida per a salvar el nostre patrimoni.
Gràcies pel teu suport!
-Ireneu Castillo-
24 juny 2010
DIGITAL.H – Mitjans de comunicació de L’Hospitalet
Ciutat 28. 06. 2011
Un grup de veïns demana la conservació del tram del Canal de la Infanta que encara existeix a la ciutat: Dimarts han organitzat una reunió per fer propostes
Un grup de veïns i una delegació del Centre d’Estudis de L’Hospitalet es reuniran avui dimarts, en un restaurant de la rambla Just Oliveras, per articular una mobilització ciutadana per aconseguir la preservació de l’únic tram original del Canal de la Infanta que resta a la ciutat i que està afectat pel planejament urbanístic de la Remunta.
El Canal de la Infanta, que pren el nom de Carlota de Borbó -filla del rei Carles IV i reina de Portugal- es va construir entre els anys 1817 i 1819, i en el seu moment va ser una infraestructura cabdal, ja que garantia el reg de les múltiples zones agrícoles que hi havia a la ciutat, des del Samontà fins a la Marina. L’agricultura va ser el motor de creixement de L’Hospitalet en aquella època.
L’últim vestigi original del Canal de la Infanta es conserva a la zona de l’antiga caserna de la Remunta, al final de l'avinguda Josep Tarradellas de L'Hospitalet, just a la frontera amb Cornellà. Va deixar de funcionar als anys 50 i se n’ha anat degradant. En aquests moments està afectat per l’ARE de la Remunta. Concretament per sobre del que queda del canal passaria un nou vial. El Consorci de reforma la Granvia, que està encarregat de l’ARE e la Remunta, considera que el que queda del Canal de la Infanta no es pot considerar un bé arquitectònic i que actualment ha perdut l’objectiu pel qual es va construir. Per aquest motiu no estan a favor de conservar-ho.
Ireneu Castillo, un dels promotors del grup de facebook “Protegim el Canal de la Infanta”, ha dit que és possible fer compatible el projecte urbanístic de la Remunta amb la conservació divulgativa d’una infraestructura històrica de la ciutat. Actualment aquestes restes històriques no formen part del catàleg de patrimoni de L’Hospitalet.
Segons el seu parer, el Canal de la Infanta també es pot englobar en la mobilització social sobre Cal Trabal, que reivindica el passat agrícola L’Hospitalet.
Els veïns implicats en la mobilització per a la conservació del Canal de la Infanta, també reivindiquen, pel seu testimoni històric, el manteniment de les cases tradicionals del Camí de la Fonteta, igualment afectades per l’ARE de la Remunta.
VIDEO 27-6-2011
Aquesta fotografia i les cinc següents varen ser preses durant la primera reunió del Grup "Protegim el Canal de la Infanta", celebrada el dimarts, 28 de juny de 2011. |
Resum 1ª Reunió de treball del grup "Protegim el Canal de la Infanta".
La primera reunió de treball del grup Protegim el Canal de la Infanta convocada el dia 28 de juny de 2011 a les 18.30 h. ha estat un èxit de convocatòria. A la sala habilitada a La Casona Asturiana, ens hem reunit una dotzena de persones implicades totes elles amb la defensa del nostre patrimoni històric, actualment en perill.
Entre els assistents hi havia representació de partits polítics (ERC, ICV i CUP), del Centre d'Estudis L'Hospitalet, de l'associació de veïns de La Remunta-Famades i diversos veïns a títol personal.
Després d'exposar cadascú les motivacions que els han portat a afegir-se al grup de treball, hem procedit a explicar el punt en que avui dia ens trobem dins de les nostres reivindicacions.
Un cop debatuts els diferents punts de vista i de matís, hem concretat seguir la feina de la següent forma:
-Concertar una entrevista per a principis de la setmana que ve amb el Regidor del Districte (Sr. Salmerón) per a exposar la situació en que es troben a dia d'avui les restes del Canal i les nostres expectatives de protecció.
-Contactar amb els responsables del Museu de Historia de L'Hospitalet per a copsar la possibilitat de que aquest ens, competent en matèria patrimonial a nivell municipal pugui emetre un informe favorable a la protecció del Canal.
-Continuar contactes amb la Conselleria de Cultura de la Generalitat per a sol·licitar la catalogació de les restes com a Be d'Interès Local, donat que tenen quasi be 200 anys.
-Crear una pàgina web destinada a concentrar tot el material disponible sobre el Canal de La Infanta al nostre municipi.
-Convocar una nova reunió per a tractar l'esdevenir de les negociacions en dates pròximes.
A partir d'aquí, continua el camí per a protegir el Canal de la Infanta.
Seguirem informant.
-Ireneu Castillo
ooooooooooooooooooooooooooºoooooooooooooooooooooooo
ooooooooooooooooooooooooooºoooooooooooooooooooooooo
Però… Tot això ha nascut per generació espontània? Es possible que, de sobte, hagi aparegut un “Deus ex Machina”, un element extern que s’ha inventat una historia fictícia sobre el Canal i, sense seguir una lògica interna coherent, hagi aconseguit que un grup de persones ─la majoria de les quals no es coneixien prèviament─ es decideixin a crear una agrupació en defensa de la conservació de les restes del Canal de la Infanta a l’Hospitalet?
Segur que no ha estat així!
A la nostre Ciutat hi ha un col·lectiu nombrós de persones amb una sensibilitat especial pels problemes humanitaris i d’integració racial i cultural, pels assumptes mediambientals, urbanístics, històrics... Tots aquest temes son cabdals en l’intent d’aconseguir una societat més justa i cohesionada, mes democràtica i progressista, més equitativa i distributiva i, per sort, son molts els qui pugnen ─organitzats o no─, per aconseguir fites importants en la lluita per ampliar la igualtat, la solidaritat y la llibertat (Liberté, égalité, fraternité) a la nostra societat, entre nosaltres.
Però hi ha un tema, també important, al qual no s’ha prestat molta atenció per part de la ciutadania (i, diguem-ho també, per part de les administracions) i que es la conservació del patrimoni monumental de l’Hospitalet. Desgavells inaudits s’han comes a la nostra ciutat en aquest apartat, mentre els qui havien de vigilar la herència comuna dels hospitalencs miraven a un altre costat.
No direm que en aquest sentit no hi hagués a l’Hospitalet individus interessats en la preservació del llegat arquitectònic de èpoques passades, però no devien ser moltes. Encara no ha arribat a la consciencia col·lectiva de la nostra ciutat el missatge de que es necessari respectar les senyals del passat, de la convivència des de fa segles a aquestes contrades de gents com a nosaltres ─arribades de tot arreu─, perquè es molt important per a la nostra raó de ser identitaria. “Qui per les seves arrels, perd la seva identitat”.
Doncs be... Aquestes persones hi eren però, amb contades i notables excepcions, no estaven associades a cap plataforma unitària que s’ocupés de la matèria de la conservació patrimonial de la ciutat. I mancava una situació límit, un esdeveniment prou important per a fer-ho servir d’element catalitzador que arreplegués al seu entorn una colla d’interessats disposats a plantar cara a l’interès dels especuladors i a la deixadesa del nostres administradors, massa vegades ocupats en mirar-se el melic i pensant que l’important es “¡Que nos voten!”
I la solució al problema, que venia gestant-se des de fa temps a les consciencies conservacionistes de molts hospitalencs, ha cristal·litzat amb la qüestió de la remodelació de l’entorn de l’antiga caserna de la Remunta i la possible desaparició d’unes restes arqueològiques pertanyents al Canal de la Infanta, que ha posat en alerta activa a uns ciutadans temorosos de la desaparició d’aquets materials històrics... i així, amb l’ajut de les xarxes socials, ha nascut el grup "Protegim el Canal de la Infanta".
No calia que fossin una munió d’interessats en el tema del salvament del patrimoni històric material, sino un grup il·lusionat i disposat a reivindicar (encara que fos petit, d’entrada) que el conservacionisme del patrimoni arquitectònic històric de la ciutat.
Però (un altra però, tornant a la pregunta inicial)... Quins son els antecedents d’aquest grup?
Per a contestar la qüestió. Farem un resum del que hem aconseguit a la xarxa:
El dissabte 10 de gener de 2009, al bloc “Bellvitge, histories del meu barri” de José Serrano, apareixia una entrada a la qual, sota el títol de “El uso energético del Canal de la Infanta”, s’explicava la història del canal. Recuperem un bocí d’aquell treball, el primer que hem trobat a la xarxa sobre el canal:
“El 1819 fue inaugurado el canal de la Infanta, hecho que supuso la conversión definitiva de la Marina en una extensa zona de regadío. A mediados del s .XIX tanto las tierras más cercanas al pueblo como las que estaban cerca de Santa Eulalia, hasta las tierras más alejadas del núcleo poblado vivieron su transformación más importante. Además de la llegada del agua del rio Llobregat a través del canal, de sus 8 acequias y numerosos riegos, en estos años también se produjo la desecación de los aiguamolls deltaicos, fuente de infecciones como el paludismo, impulsado por propietarios barceloneses con el objetivo de eliminar una fuente de enfermedades y al mismo tiempo de poner los campos a producir. Hay que tener en cuenta que la mayor parte de las tierras de la Marina pertenecían a propietarios barceloneses; por lo tanto sus intereses fueron importantes para el desarrollo agrícola de todo el territorio.”
El 16 de juny del 2009, l’Ireneu Castillo feia un comentari a l’article, indican on hi havia restes del canal al terme de l’Hospitalet:
“En L'H centre aún quedan algunos reductos del Canal de la Infanta. La pared de cemento de enfrente indica el antiguo cauce del canal, el cual fue tapiado para poder hacer las obras de continuación de Josep Tarradellas. Aun así, desde el aire, aún se puede ver el trazado entre este punto y el parque de Can Mercader. ¡Lástima que se pierda este legado!”
El 13 de març del 2011, l’Ireneu Castillo inseria al seu bloc «Memento Mori!» una entrada amb el títol "CANAL DE LA INFANTA: MEMORIA HISTORICA EN ESTADO TERMINAL" i el dissabte 11 de juny de 2011 tornava a tractar el tema amb un article, el començament del qual reproduïm a continuació:
Canal de La Infanta en L'Hospitalet: Unos restos que molestan.
Si hay algo para el cual estoy especialmente sensibilizado es el asunto del Canal de La Infanta en L'Hospitalet. Desde la niñez he visto como esta infraestructura ha ido desapareciendo mordisco a mordisco de la inmisericorde especulación urbanística, y nunca se ha hecho nada para salvarla. Nada.
Ya hace un tiempo dediqué un post (os invito a volverlo a leer, si no lo conocéis), denunciando la situación de dejadez y abandono de los últimos metros reconocibles que quedan de él en nuestra ciudad y que si no lo remedia nadie acabarán bajo la picota del cemento más ignominioso, con el beneplácito del consistorio que no habrá movido ni un dedo para protegerlo.
Como el asunto me preocupa, y no soy de los que me quedo quieto cuando estoy indignado, el día 14 de marzo envié un email a la alcaldía con copia a todos los grupos políticos municipales y a varios medios de comunicación con una copia del artículo que había escrito. En el correo les conminaba a hacer alguna cosa para defender la tan cacareada "memoria histórica" de la ciudad más allá de las intenciones de boquilla y les presentaba el problema. Mutis por el foro: tan solo la agrupación de L'Hospitalet de Esquerra tuvo a bien contactar conmigo y hablar de lo que se podría hacer al respecto. De los demás, jamás se supo. Típico.
Sin embargo, el pasado día 9 de junio (casi 3 meses después), recibí un email desde el gabinete de alcaldía, dándome respuesta. A continuación la transcribo y juzguen por ustedes mismos las ganas que tiene nuestro ayuntamiento de conservar el trazado y las excusas peregrinas que utilizan para no hacerlo. No se lo pierdan, no tienen desperdicio. En rojo están mis comentarios.
Sigue...
I des de aleshores ençà... el que hem intentat reflectir al començament d'aquesta entrada.
Desde avui pots seguir el tema a:
canaldelainfanta.blogspot.com
ººººººººººººººººººººººººººººoººººººººººººººººººººººººººº
========================================
========================================
No hay comentarios:
Publicar un comentario