¡Benvinguda!

Sigueu benvinguts a la nostra pàgina, que té com a finalitat ultima donar a conèixer a tots els ciutadans del barri de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet, amb voluntat purament divulgativa, algunes fotografies i històries del nostre districte.

Esperem que us ajudi a descobrir o recordar les arrels de la barriada!

viernes, 19 de noviembre de 2010

EXPOSICIÓ "PARAULA DE MEDUSA"

Cap de medusa en marbre de Bernini. Museu Capitolino. Roma
Al setembre del 2006 (dimarts 19), el Museu d'Història de l'Hospitalet de Llobregat va inaugurar l'exposició "Paraula de Medusa", una mostra que giraba al voltant d'una reflexió que podien fer els visitants sobre el paper social de la dona i l'evolució al llarg de la història dels mites clàssics femenins -i les seves connotacions des del punt de vista del gènere- resseguits a partir del cap de Medusa de l'època romana que va ser trobat a l'entorn de l'ermita de Santa Eulàlia de Provençana, una de les restes arqueològiques més antigues i emblemàtiques de la ciutat i que s'ha convertit en el símbol del Museu d'Història local.
 L'exposició invitava a reflexionar sobre l'origen narratiu d'aquest mite, sobre la visió de les dones que emana de la tradició oral patriarcal i sobre la influència dels mites en la vida de les persones. Va ser una producció conjunta del Museu d'Història de l'Hospitalet i el Museu d'Arqueologia de Catalunya.
Perseu sostenint el cap de Medusa. Fresc a Pompeia
"Paraula de Medusa" prenia com a motiu una imatge del passat i la convertia en una oportunitat per a reflexionar sobre el mite i la seva dimensió. L'exposició volia "fer present una figura mitològica femenina que ha estat representada i interpretada, pero no escoltada". Amb aquest plantejament, es volia fer un seguiment de la imatge femenina al llarg dels segles. Malgrat d'haver estat una gran inspiració artística, la dona ha trobat en minses ocasions un lloc rellevant a la societat. 
Estàtua de Perseu amb el cap de la Medusa a la mà.     
Benvenuto Cellini (1545-54)- Loggia dei Lanzi, Piazza della Signoria, Florència.
Amb l'excusa de l'exposició, l'escultura, que des de l'any 1932 -en que fou transferida al Museu d'Arqueologia de Catalunya, a Barcelona (on la peça forma part de la colecció permanent del museu)- no havia tornat a la ciutat on va ser descoberta, va tombar a casa per convertir-se -provissionalment- en el principal tresor del Museu  de l'Hospitalet.
Perseu i el cap de medusa a un museu de Nova York
Aquest retorn, però, va ser només per unes setmanes, tot i que l'Ajuntament va demanar que tornés definitivament. En efecte: el Consistori de L'Hospitalet va iniciar per aquelles dates els tràmits per a sol.licitar el retorn definitiu de la escultura a la ciutat, després de que el Ple municipal aprovés per unanimitat una moció al respecte. 
Perseu, utilitzant els casc de l'invisibilitat amb el cap de medusa. Cellini. Florència
L'exposició "Paraula de Medusa" es va poder visitar fins al 10 de desembre d'aquell mateix any i despres va ser exposada a altres llocs, com Sant Boi de Llobregat. 
Existeixen molts monuments d'aquest tipus repartits arreu del món. Per a no allargar massa el tema, indicarem només alguns d'ells. Uns "clípeus" o rosetons en pedra...

Fòrum Municipal de Mèrida (Extremadura)
Fòrum de Severs - Lepcis Magna

Clípeus a Gran Bretaña
Gòrgona- Museu Arqueològico de Milàn. Sec.IIIaC.
Ara, uns mosàics...

Museu Nacinal Arqueològic de Tarragona
Cap de Medusa de Girona
Mosàic Palazzo Massimo - Roma

I, finalment, de materials varis.

Escut Medusa
Medusa de Caravaggio
Armeria Real - Rodela de Medusa
Temple Santuari d'Apolo - Didima (Turquía)
Denari de Victorino

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


No hay comentarios:

Publicar un comentario