¡Benvinguda!

Sigueu benvinguts a la nostra pàgina, que té com a finalitat ultima donar a conèixer a tots els ciutadans del barri de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet, amb voluntat purament divulgativa, algunes fotografies i històries del nostre districte.

Esperem que us ajudi a descobrir o recordar les arrels de la barriada!

lunes, 2 de septiembre de 2013

ELS DOCUMENTS DEL CELH. SETEMBRE 2013


Iniciem el nou curs 2013-2014 com vàrem acabar l’anterior: amb una aportació del Centre d’Estudis de l’Hospitalet que manté amb al bloc de l’Arxiu Històric de Santa Eulàlia de Provençana el compromís, que agraïm ben sincerament, d’aportar mensualment alguna ressenya històrica relacionada amb l’esdevenidor de la barriada.

                                       

El professor Manuel Domínguez ens ofereix en aquesta ocasió la possibilitat de connectar-nos amb un link que es deleixarà amb la lectura del relat d’un desplaçament a bord del tren en la ruta entre Barcelona i Martorell, passant per les contrades hospitalenques més properes a Santa Eulalia, un tema molt volgut pel “nostre historiador de capçalera” al qual ha prestat la seva ploma en diverses ocasions.      



El «Documents del Celh» de setembre de 2013 és el fragment d’un llibre, escrit per Victor Balaguer l’any 1857: la ”Guia-Cicerone de Barcelona á Martorell”. Es tracta d’una descripció del que podien veure els viatgers que pujaven als trens de la línia que unia aquestes dues poblacions, la tercera d’Espanya, inaugurada a finals de 1854.

 


Victor Balaguer (1824-1901) era un escriptor polifacètic, principalment historiador, en llengua castellana i catalana. En l’àmbit de la literatura es considerat un membre del moviment romàntic i de la Renaixença. També va ser un actiu polític en els partits progressista i liberal, ocupant càrrecs de ministre i diputat, sempre pel districte de Vilanova i la Geltrú. En el moment d’escriure l’obra que ens ocupa, la seva importància era més aviat cultural i acadèmica. Hem de tenir en compte que fou ell qui va rebre l’encàrrec de proposar el nomenclàtor dels carrers de l’Eixample de Barcelona l’any 1863.

 


En concret, ens interessen els capítols IV i V, que són els que parlen de Santa Eulàlia, encara que el VI també pot atreure la nostra atenció, perquè tracta de l’Hospitalet i en especial del Tractat del que commemorem el tercer centenari. El capítol IV es diu La Bordeta, i en principi no sembla que entri dins del nostre àmbit local. Tanmateix, recordem el que hem comentat ja abans en aquest bloc: Santa Eulàlia és la conseqüència del creixement de la Bordeta al llarg de la carretera al voltant de 1850. De fet, dins d’aquest apartat descriu la fàbrica de La Aprestadora Española, instal·lada al nostre barri a finals del 1853, com si fos de La Bordeta. Bé, geogràficament podem dir que hi era, però administrativament ja pertanyia al terme municipal de l’Hospitalet.

 


Val la pena destacar les paraules que Balaguer dedica a la reputació de La Bordeta. Com unes dècades més tard passarà amb La Torrassa, un barri de gent pobre, treballadora i immigrant, va ser objecte de menyspreu.

 

Balaguer, enamorat del progrés del seu segle, dedica la seva atenció a les xemeneies i al ferrocarril, però també a la fèrtil agricultura de la Marina, regada amb les aigües del Canal de la Infanta, del que explica la seva història. 

 

Us deixem amb aquesta obra de fa més de 150 anys, que ens obre una finestra al passat del barri.

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario