¡Benvinguda!

Sigueu benvinguts a la nostra pàgina, que té com a finalitat ultima donar a conèixer a tots els ciutadans del barri de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet, amb voluntat purament divulgativa, algunes fotografies i històries del nostre districte.

Esperem que us ajudi a descobrir o recordar les arrels de la barriada!

jueves, 10 de enero de 2013

DOCUMENTS DEL CELH. GENER 2013



LA SETMANA TRÀGICA A L’HOSPITALET (1909)

 
El document amb el que comencem l’any 2013 es conserva en l’Arxiu de l’Hospitalet, a la Caixa de Correspondència de 1909 i fa referència al fet històric més important d’aquell any: la “Setmana Tràgica”.
                                     

Amb aquest nom coneixem la revolta popular que es va produir a Barcelona i d’altres localitats catalanes entre el 26 i el 30 de juliol del 1909. Com es sabut, l’aixecament popular tenia com a causa estructural la molt dolenta situació de la classe treballadora, i com a causa conjuntural l’embarcament de tropes cap a la Guerra del Marroc.
 

Gairebé una dècada de moviment obrer derrotat, l’expansió econòmica que no arribava a les famílies treballadores, una guerra imperialista per conquerir unes mines pels oligarques, les dames riques repartint escapularis als soldats mentre que els seus fills no hi anaven a la guerra perquè havien pagat la redempció, el fet que molts de embarcats eren reservistes amb fills… Tot va contribuir a que la convocatòria de vaga general pel 26 de juliol fos massivament seguida.
 
 

Si voleu saber-ne més, teniu diferents enllaços, en ordre de creixent complexitat:
 
 

 

 

 

 

 

 


I sobre el rebuig popular a les quintes a la ciutat també vam publicar un article, en el que es fa referència al document d’aquest mes:
 
http://www.celh.cat/zonaprivada/contenidos/ELS%20MOTINS%20CONTRA%20LES%20QUINTES%20A%20L%60HOSPITALET%20I%20EL%20SEU%20ENTORN.pdf
 

Tot va acabar amb la repressió d’un poder totalment d’esquenes als interessos i necessitats populars:  amb l’exèrcit pels carrers, amb empresonaments i afusellaments. I uns mitjans de comunicació (en aquella època diaris i revistes) que van tergiversar els fets criminalitzant el moviment obrer, l’anarquisme i, fins i tot, el catalanisme.
 
 
El document que publiquem és l’esborrany de la carta que va enviar l’alcalde de l’Hospitalet al jutge d’instrucció de Sant Feliu per informar-li de quins havien estat els esdeveniments principals al poble. És la principal font que tenim per conèixer el ressò d’aquest episodi en la nostra ciutat. La penetració del moviment obrer santsenc en Santa Eulàlia ens fa pensar que el barri fou el principal escenari dels fets descrits.
 

 
“Hospitalet, 8 Agosto 1909.

Con fecha de hoy he comunicado al Ex Sr Gobernador Civil de la Provincia y al Exmo Sr Cap Gral de esta Región  que los sucesos ocurridos en esta localidad desde el 24 de Julio último hasta quedar establecida la normalidad, únicamente ocurrió en este término que el día 26 del propio mes de julio se personaron en esta varios desconocidos obligando al cese del trabajo en general, lo que tuvo efecto; que el 27 del expresado mes fue interrumpida la comunicación telefónica debido sin duda a la rotura de alambres, ignorándose los autores del hecho: que al siguiente día 28 fueron también cortados los alambres telegráficos cerca de la estación del ferrocarril, ignorándose asimismo los autores del hecho, que quedó restablecida la vida normal en esta Villa el día 31 del repetido mes de Julio y debiendo significar a V. S. que estoy practicando averiguaciones de los hechos que pueden ser constitutivos de delito y en su caso daré cuenta oportunamente de ellos á su digna autoridad
Josep Parera i Gelabert"






 
                                           



 
 
 

 
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario