¡Benvinguda!

Sigueu benvinguts a la nostra pàgina, que té com a finalitat ultima donar a conèixer a tots els ciutadans del barri de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet, amb voluntat purament divulgativa, algunes fotografies i històries del nostre districte.

Esperem que us ajudi a descobrir o recordar les arrels de la barriada!

lunes, 4 de noviembre de 2013

ELS DOCUMENTS DEL CELH (NOVEMBRE 2013)



El document del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de novembre de 2013 és una sèrie de postals, molt conegudes en l’àmbit del col·leccionisme i el documentalisme. Es tracta de les postals que va editar l’Àngel Toldrà Viazo, raó per la qual totes tenen les seves inicials: A.T.V.


Toldrà havia nascut a Barcelona l’any 1867 i es va dedicar al negoci de la impressió. A començaments del segle XX va veure que hi havia possibilitats de guanyar diners en l’edició de postals, i va encarregar a diversos fotògrafs l’obtenció d’imatges de Barcelona i de les principals ciutats i pobles de Catalunya, Andorra i Mallorca. Segons el llistat que adjuntem, va publicar fins a 4.577 postals de més d’un centenar de poblacions.

 


De l’Hospitalet en va fer una sèrie de que va del número 3.760 a 3.771, i són datades entre 1905 i 1911. La majoria són del que avui anomenem barri del Centre, que en aquella època era el nucli del poble de 6.000 habitants. Tanmateix, trobem una imatge de l’ermita de Santa Eulàlia, com un dels monuments importants del municipi.



 
Gràcies a l’observació de Luis Bagan, afegim a la llista de postals hospitalenques les imatges del Far del Llobregat, que en aquell moment encara era de l’Hospitalet.

 



 
La imatge de l’església de Santa Eulàlia ens mostra un paisatge totalment rural. El barri havia crescut des de Sants, i la edificació no havia arribat a aquest extrem. També ens  mostra les diferents edificacions que acompanyaven l’esglesiola, que recordem, fou consagrada l’any 1101, fet al qual vam dedicar el Documents del Celh de febrer de 2011.

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario